PODPROGRAM 2023 - SPRAWOZDANIE (EFEKTY)

1. Stowarzyszenie Integracyjne „Razem” (OPL) realizowało Program „Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus - Podprogram 2023, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od czerwca 2024 r. do grudnia 2024 r.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
2.1. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
2.2. skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa);
2.3. mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
2.4. mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju);
2.5. cukier (cukier biały);
2.6. tłuszcze (olej rzepakowy);
2.7. dania gotowe (fasolka po bretońsku).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 380 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, które pochodziły z terenu miasta Elbląga (województwo warmińsko-mazurskie).

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
4.1. 17 948,20 kg żywności;
4.2. 2 154 paczki żywnościowe;
4.3. 0 posiłków.

5. W ramach Podprogramu 2023 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. 
W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne, w których wzięło udział 36 osób.

6. Rodzaje warsztatów:
6.1. w dniu 17.07.2024 r. odbyły się warsztaty z zakresu edukacji ekonomicznej pt. „Zarządzanie budżetem domowym – wskazówki, gra Finansowo Silni”, w których udział wzięło 6 osób;
6.2. w dniu 17.08.2024 r. odbyły się warsztaty z zakresu niemarnowania żywności pt. „Gotowanie przez niemarnowanie – porady, wskazówki”, w których udział wzięło 6 osób;
6.3. w dniu 08.11.2024 r. odbyły się warsztaty żywieniowo-dietetyczne pt. „Zero Waste – sposoby na niemarnowanie żywności”, w których udział wzięło 12 osób (grupa I);
6.4. w dniu 08.11.2024 r. odbyły się warsztaty żywieniowo-dietetyczne pt. „Zero Waste – sposoby na niemarnowanie żywności”, w których udział wzięło 12 osób (grupa II).