
PODPROGRAM 2023 - SPRAWOZDANIE (EFEKTY)
1.
Stowarzyszenie Integracyjne „Razem” (OPL) realizowało Program „Fundusze
Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowany z Europejskiego
Funduszu Społecznego Plus - Podprogram 2023, którego celem było zapewnienie
najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w
działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od czerwca 2024 r.
do grudnia 2024 r.
2. Osoby potrzebujące
otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
2.1. warzywne
i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
2.2. skrobiowe
(makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki
maślane, kawa zbożowa);
2.3. mleczne
(mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
2.4. mięsne
(szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w
oleju);
2.5. cukier
(cukier biały);
2.6. tłuszcze
(olej rzepakowy);
2.7. dania
gotowe (fasolka po bretońsku).
3. Pomoc żywnościowa
trafiła do 380 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, które
pochodziły z terenu miasta Elbląga (województwo warmińsko-mazurskie).
4. Wydaliśmy osobom
potrzebującym:
4.1. 17 948,20 kg
żywności;
4.2. 2 154 paczki żywnościowe;
4.3. 0 posiłków.
5. W ramach
Podprogramu 2023 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób
korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań
przeprowadziliśmy łącznie 4 warsztaty edukacyjne, w których wzięło
udział 36 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
6.1. w dniu 17.07.2024 r. odbyły się warsztaty
z zakresu edukacji ekonomicznej pt. „Zarządzanie budżetem domowym – wskazówki, gra
Finansowo Silni”, w których udział wzięło 6 osób;
6.2. w dniu 17.08.2024 r. odbyły się warsztaty z zakresu niemarnowania
żywności pt. „Gotowanie przez niemarnowanie – porady, wskazówki”, w których
udział wzięło 6 osób;
6.3. w dniu 08.11.2024 r. odbyły się warsztaty żywieniowo-dietetyczne
pt. „Zero Waste – sposoby na niemarnowanie żywności”, w których udział
wzięło 12 osób (grupa I);
6.4. w dniu 08.11.2024 r. odbyły się warsztaty żywieniowo-dietetyczne
pt. „Zero Waste – sposoby na niemarnowanie żywności”, w których udział
wzięło 12 osób (grupa II).